Innlandet Ap om ekstremværet: - Ingen skal overlates til seg selv

- Det er en ekstrem situasjon som store deler av Innlandet står i, og kostnadene vil bli enorme for både lokalsamfunn og regionen. Vi er derfor glade for budskapet fra statsminister Jonas Gahr Støre om at regjeringen åpner lommeboka, sier fylkesleder Lise Selnes og fylkesordførerkandidat Thomas Breen i Innlandet Arbeiderparti.

Thomas Breen og Lise Selnes

STORSAMFUNNET: - Det er i slike situasjoner at storsamfunnet må stille opp, sier Thomas Breen og Lise Selnes i Innlandet Ap.

- Det er i slike situasjoner at storsamfunnet må stille opp. Både riksveier, fylkesveier og kommunale veier har fått kraftige skader. Lokalsamfunn er snudd opp-ned, det er store ødeleggelser på bygninger, infrastruktur og eiendommer. Vi har løpende kontakt fra Innlandet Ap til regjeringen nå og forventer at ikke hardt rammede kommuner eller Innlandet fylke står igjen med store kostnader etter skadene, sier Selnes og Breen. – Ingen skal overlates til seg selv i denne situasjonen. Det har også vært budskapet fra statsministeren, understreker de.

- Vi har vært i kontakt med flere som står midt i dette i kommunene nå, og er imponert over den enorme innsatsen som både offentlige mannskaper, frivillige og private legger ned for at dette skal gå så bra som mulig, sier Breen og Selnes.

De to Ap-toppene i Innlandet peker på at dette er en krisesituasjon som er nasjonal, og som hverken fylket eller kommunene har mulighet til å håndtere alene. – Det går heldigvis lang tid mellom hver gang vi har opplevd noe lignende som dette, mener de.

Vil styrke beredskapen

Breen og Selnes mener det må komme en styrking av beredskapen i etterkant av herjingene til uværet «Hans». – Vi må påregne hyppigere og kraftigere ekstremvær i framtida. Da må vi være forberedt. Beredskapen må styrkes, både for å forebygge skader når ekstremværet treffer oss – men også for å klare å håndtere evakueringer, energiutfall, stengte ferdselsårer og andre akutte situasjoner som vi vet vil komme, sier Breen og Selnes.

- Rett før sommeren la regjeringen fram en stortingsmelding om hvordan vi sammen kan møte et klima i endring. Ivaretagelse av samfunnssikkerheten, forebygging av trusler mot liv og helse og også forebygging av skader på natur er det mulig å gjøre noe med politisk. Men det krever altså at vi setter av ressurser til slike fellesskapsprosjekter, og at vi bruker de store pengene på de store samfunnsoppgavene, mener Breen og Selnes.